tiistai 22. joulukuuta 2020

TUOMAASTA NUUTTIIN

 Huomasin edellisen postauksen olevan puolen vuoden takaa, juhannuksen alla kirjoitettu juhannukseen sopivien oluiden esittely. Syy puolen vuoden taukoon on henkilökohtainen, perheenjäsenen vakava sairaus ja elokuussa tapahtunut poismeno.
Nyt ajattelin olevan taas aika jatkaa blogin päivityksiä säännöllisen epäsäännöllisesti, kuten aiemminkin.

Alla oleva jouluun osuvien oluiden lista ei ole mitenkään tyhjentävä, sattuupa olemaan sopivasti Tuomaan päivä ja siitä alkoi aikonaan joulun vietto ja jouluksi valmistettujen oluiden nauttiminen. Oluitahan täytyy riittää Nuutinpäivään asti. Postipate toikin pari laatikkoa tänään illalla porstuaan, joten omalta osalta asia on kunnossa.

Nyt esitellyt tuotteet eivät ole missään suositummuusjärjestyksessä, vaan poimittu syksyn aikana eteentulleista, kaupasta silmiin osuneista tai panimoilta haetuista ja saaduista juomista.

 


BIRD OF PRAY IPA

Samea ulkonäkö. Vaalea meripihkan väri. Aluksi tiivis vaahto hiipuu pian. Humalat citra, chinook ja mosaic tunnistaa hedelmäisessä tuoksussa trooppisina hedelminä, persikka, passion ja ananas. Hedelmäisyys jatkuu suutuntumassa hyvin makeana jota onneksi sitruksisuus vähitellen korjaa. Ja kevyttä maltaisuuttakin löytyy lopuksi. Jälkimaku on balanssissa ja olut on helposti juotava ja raikas. 
🍺🍺🍺🍺
Uitje Brewing Co, Hollanti
Alk. 5,8% til.
EBU 40.0
KV 13.8 °P
 
 
 
 
 

SMÖRRE RUIS I.P.A.

Tummahko punaruskea väri. Kaunis tasainen vaalea vaahto pysyy ja kestää.. Tuoksussa ruis tuo viljamaisuteen kuivuutta, IPAan kuuluvat humalankatkerot jäävät taka-alalle, mutta ovat tunnistettavissa. Pehmeässä suutuntumassa hedelmäisyys ja maltaisuus ovat tasapainossa ja jälkimaussa löytyy homman niitti, suuhun pyörimään jäävät katkerot, mikä taas yllyttää ottamaan olutta taas uuden suullisen. Koskipanimo ei petä, ykkösluokan maltaista herkkua jälleen kerran!
🍺🍺🍺🍺
Koskipanimo/Plevna, Tampere
Alk. 5,6 %
 EBU 67.0
KV 14.8 °P
 
 
 
 
 
HOP BULLET DOUBLE IPA 

Keskikeltainen väri. Tiivis vaalea vaahto on kestävä. Tuoksusta ei heti ipaksi tunnistaisi, sen verran vaimea aromi on tarjolla. Lasia pyörittelemällä irtoaa lopulta hentoa hedelmäisyyttä ja havumetsää. Suutuntuma on makea, jopa imelän maltainen, tuntuvasti - ehkä liikaakin - alkoholinen. Liukas, öljyinen vaikkakin hedelmäinen jälkimaku ei valitettavasti paranna eikä pelasta hyvistä oluitaan tunnetun perhepanimon vahvaa ipaa. "Humalaluoti" ei osu maaliin!
🍺🍺
Sierra Nevada Brewingin, Yhdysvallat
Alk. 8,0 % til.
EBU 58.0
KV 17.7 °P
 
 
 
 

 MUFLONI RHUMPERIAL STOUT
 
Sysimusta väri. Vaaleanruskea vaahto on tasainen ja hyvin kestävä, mutta kun katoaa, ei enää palaa. Tuoksu on aromaattinen, öljyä, mausteisuutta, tummaa suklaata, lakritsaa. Suutuntuma on tyrmäävän tymäkkä, kahvinen, öljyisen liukas. Nestemäistä suklaata/bitumia/pitkään seisyttä kahvia/kautsua ja lopuksi Kouvolan lakritsaa, jota voi pieninä siivuina herkutella ja joka jää huulille makean vaniljaisena ja suolaisena. Haastavin ja yllättävin Stout pitkään pitkään aikaan. "RHUMPERIAL" nimessä viitannee rommitynnyrikypsytykseen. 330 cl pullon voi hyvinkin jakaa, sen verran on vahvuutta ja etenkin makua. Salkkulagerin suurkuluttaja tuskin on kohderyhmää?
🍺🍺🍺🍺
Beerhunter's, Pori
Alk.  11,0 % til.
EBU 48.0
KV 21.6 °P
 
 
 

PROTO#23 EINKORN DOUBLE IPA
 
Punertava keskiruskea väri. Tasainen kuohkea vaalea pysyy hyvin. Tuoksu on viljainen, ei niinkään ipamaisen hedelmäinen. Suutuntuma on täyteläinen, viljat edellä menevä, tosin sitrusta ja katkeroa tulee vähitellen mukaan. Maku on tuoreen tuntuinen, jopa niin tuore, että puoli vuotta kellarissa voisi tehdä hyvää ja loiventaa makua. Jälkimaussa katkerot kutittelevat kielen kantoja lupaavasti. Kelvollinen IPA toisten vahvojen ipojen joukkoon. 
🍺🍺🍺1/2
Malmgårdin Panimo, Loviisa
Alk. 7,5 %-til.
EBC 20
EBU 55
KANTAVIERRE 17.6 °P
 
 
 
 
MALMGÅRD ISLAY STOUT
 

Musta väri (300 EBC). Tuntuva turvesavuinen tuoksu on peräisin Islayn saarelta kotoisin olevasta viskitynnyristä missä Stout on kypsytetty. Vaaleanruskea vaahto pysyy yllättävän pitkään. Savuisuus jatkuu suutuntumassa, viskin aromi on (onneksi) jäänyt enemmän taka-alalle ja maussa tullaan vahvojen stoutien makukirjoon, tummaan maltaisuuteen, vaniljaiseen makeuteen ja lakristin sekä kuivahkon humalankatkeron pariin. Kyllähän turveviskitynnyristä on saatu kaikki irti ja viskin tymäkkä aromi pysyy mukana jälkimaun loppuun asti. Pysytään kuitenkin hyvin balanssissa, ettei mikään isommin töki. Viskin ja oluen ystävälle herkkupala, kaksi "kärpästä" samassa lasissa. 😉 Kuten pullon etiketissä luvataan, jokainen suullinen tuottaa uuden makuelämyksen. Yömyssyosastoa.
🍺🍺🍺🍺
Malmgårdin Panimo, Malmgård Loviisa
Alk. 9,5 %-til.
EBU 70
EBC 300
KV 23 °P
 
KARHU LAKUPORTTERI

Musta väri, hieman öljymäinen ulkonäkö lasiin kaadettaessa. Beessi kuohkea vaahto on kestävä. Paahtuneen maltainen, karamellinen tuoksu. Lakritsi tulee täydellä faartilla kohti heti suutuntuman alussa ja jyrää muut aromit alleen. Pikkuhiljaa maistellessa maku tasaantuu ja humalan katkerot hiipivät esiin. Makeautta riittää jälkimaun loppuun asti. Helposti juotava portteri. 
🍺🍺🍺1/3
Sinebrychoff, Kerava
Alk. 5,5 % vol.
Kantavierre: 13,7 %Plato
Väri: 250 EBC
Katkerot: 31 EBU
 
 
 
 
 
 
AURA KUNINGASOLUT 

Vaalea kuparinen väri. Vaalea vaahto pysyy yllättävän hyvin. Maltainen, karamellinen tuoksu, joka sopii viennalagerin tyyliin. Suutuntumassa karamellimaltaan makeus pysyy mukana, mutta ei estä myös humalankatkeroiden pääsyä farmille. Nuo katkerot ovatkin jälkimaun "suola" ja pitävät Auran mainetta yllä.
🍺🍺🍺1/3
Hartwall, Lahti
Alk. 5,0 % vol.
Kantavierre: 11,8 %
Väri EBC: 20
Katkerot EBU: 25
 
 
 
 
 
 

MALMGÅRD VIENNA LAGER
 
Keskitumma kuparinen väri. Makea,  liki kandisokerinen tuoksu. Suutuntumassa makeus saa väistyä kuivan katkerot tieltä ja käytetyt kaura ja speltti jotka tavallisesti pehmentävät makua jäävät kovasti paitsioon. Jälkimakukin on enemmän katkeroinen ja jopa metallinen. Toivottavasti maku muuttuu pehmeämmäksi oluen ikääntyessä.
🍺🍺🍺
Malmgårdin Panimo, Loviisa
Alk. 4,9 % vol. 
EBU 27
EBC 20
KV 11,5 °P
 
 
 
 
 
 

RYE MILD NEIPA
 
Olvin uusin mieto olut on samea, joka on tyypillistä NEIPA -oluttyylille. Väri on meripihkan ruskea. Vaalea kuohkea vaahto on kestävä. Tuoksussa löytyy tyylin mukainen hedelmäisyys, lisättynä pikantilla havuisuudella. Suutuntumassa karamellista makeutta ja jo mainittua havumetsää. Jälkimaku on pitkä ja kuivan karhea. Trendikäs!
🍺🍺🍺🍺
Olvi Oyj, Iisalmi
Alk. 2,5 % vol. 
EBU 28
EBC 16
KV 6,7 °P
 
 
 
 
 

MATTSSON HILLBILL FARMHOUSE ALE
 
Vaalea ruskeankeltainen väri. Ohuehko vaalea vaahto on kestävä. Hedelmäisyyttä, omenaa ja valkoherukkaa tuoksussa. Suutuntumassa kevyttä mausteisuutta. Ei lainkaan "navetantakaista" aromia ja hapokkuutta, joita on totuttu pitämään farmhouse-tyylin tavaramerkkinä.. Jälkimaku tasapaksu, hieman hiivainen, kuitenkin hyvin helposti juotava. Tavanomainen, kohtuullisen vahva pintahiivaolut, mutta farmhouse alen tilalle nimeen vaihtaisin strong alen. Jos olisi enemmän tyylinmukainen kolahtaisi kolmaskin tuoppi, nyt jää kahteen.
🍺🍺
Panimo Mattsson/Oy Hartwall Ab
Alk. 5,8 % vol. 
EBC 10
EBU 30
 
 
 
 

LE DU CHATEAU DE ST OLAF
 
Savonlinnalaisen Olof Breweyn (Mustan Virran Panimo) belgialaista Guadrupel-tyyliä tavoitteleva vahva ale on väriltään punaruskea. Vaahtoa ei synny juuri lainakaan ja ensivaikutelma on hyvin sahtimainen. Tuoksussa on luumuista hedelmäisyyttä ja sitä sahtimaista banaania. Suutuntuma on rusinainen, hieman melassinen ja taustalta pilkottaa tukeva alkoholi - mikä sinällään ei ole ihme - kun kyseessä on yli kymmenprosenttinen olut. Jälkimaku on kuivattujen hedelmien, rusinoiden, persikan ja myös tuoreiden rypäleiden maustama. Hyvin makean siirappinen joka tapauksessa. Toivoisin, että hiilihappoa olisi enemmän kuten esikuvissaan. Sen myötä tulisi myös hieman vaahtoa ja maut tulisivat paremmin esille. Pullokäyvään olueen hiilihappoa voi vielä kehittyäkin kun olut ikääntyy. Nyt panimolta saatu erä oli hyvin tuore ja uusi arvio on paikallaan. Aikaa on, parasta ennen päiväys on toukokuun lopussa 2025.
🍺🍺🍺 ½
Olaf Brewing (Mustan Virran Panimo), Savonlinna
Alk. 11,0 %-til
 

SANTA'S HOPPY HELPERS HOLIDAY INDIA PALE ALE
 
Mikkellerin "tonttuolut" on väriltään kuparinruskea. Kuohkea vaalea vaahto pysyy hyvin. Tuoksu on pääosin maltainen, ipalle ominainen hedelmäisyys jää kauas taustalle. Suutuntuma jatkuu samanlaisena, täyteläisen maltaisena, jota humalan mukavasti aromit säestää. Kaurahiutaleet pehmentävät makua.  Sokkona laittaisin tyyliä kysyttäessä ruksin ESB:n kohdalle. Rouhea jälkimaku vahvistaa mielipiteen. ESB:n ystävänä pidän pukin tonttujen lomaoluesta, luki tölkin kyljessä mitä hyvänsä. Täytyy tilata jouluksi lisää. 
🍺🍺🍺🍺
Mikkeller Tanska
Alk. 6,0 %-til.
 

UUDEN ENGLANNIN NAHKAMIES
 
Olaf Brewingin neipa on napannut nimensä J. Karjalaisen laulusta. Tyyliin kuuluva samea ulkonäkö, runsas vaalea pysyvä vaahto. Tuoksu täynnä hedelmäisyyttä, sitrusta, mangoa, havunneulasta. Suutuntumassa tiukkaa humalan katkeroa ja sitruksista hapokkuutta, jota hiilihappoisuus vielä korostaa. Pitkä jälkimaku päättyy hyvin kuivana. 
🍺🍺🍺🍺
Olaf Brewing (Mustan Virran Panimo), Savonlinna
Alk. 5,5 % til.
 
 
 
 
 

ENTER NIGHT PILSNER
 
Hyvin vaalea keltainen väri. Vaalea vaahto on tiivis ja pitkäikäinen. Tuoksussa tuttu pilsille ominainen katkerohumala, tuo mieleen Pilsner Urquelin, joka tietenkin on plussaa. Katkerot edellä mennään suutuntumassakin, toki maltaisuus tulee vähitellen mukaan. Pitkä jälkimaku on kuiva, kuten odottaa saattaa. Kyllä jenkitkin pilsnerin osaavat panna.
🍺🍺🍺🍺
Stone Brewing, USA
Alk. 5,7 % til.
EBU 47
KV 12,8 °P
 
 
 


 

TUOMAS ALTBIER

Vuoden 2019 Hyvien Tuomaiden, Mariaana Nelimarkan ja Jussi Rokan toiveiden mukaan valmistettu  Alt-tyylin olut on väriltään tummahkon punaruskea. Tiivis vaalea vaahto pysyy puolen sentin paksuisena pitkään. Tuoksu on tasainen sekoitus hedelmäisyyttä ja maltaisuutta. Suutuntumassa pehmeä maltaisuus on etusijalla ja hedelmäisyys palaa kuvioon taas jälkimaussa sopivan katkeron saattamana. Tasapainoinen ja helposti juotava saksalaistyylinen pintahiivaolut, jonka nauttii mielellään olutjanon yllättäessä. 
🍺🍺🍺🍺
Laitilan Virvoitusjuomatehdas, Laitila
Alk. 5,0 % til. 
EBU 28
EBC 39
KV 12,5 %TEERENPELIN JOULUOLUT PIPARILAGER

Keskiruskea väri. Pienikuplainen vaahto jää ohueksi matoksi oluen ylle. Tuoksu vahvasti piparimausteinen. Suutuntumassa mausteisuus jatkuu, kanelia, kardemummaa, neilikkaa, jota karamellisoitu ruismallas kuivattaa. Jälkimakuun asti pipari pysyy päällimmäisenä. Ehkä liiankin dominoivasti. Pullollinen menee, mutta toinen heti perään olisi jo liikaa. "Töysäläinen Voi Piparkakku" kanssa maku tasaantuu.
🍺🍺🍺
Teerenpeli Panimo & Tislaamo, Lahti
Alk. 5,0 % til. 
EBC 30
EBU 30
KV 12,5 %


HIISI HUU RED WINE OLD ALE

Väri punaviinimäisen tummanpunertava. Viinimäisyys tulee esille myös siinä, että vaahtoa on vain nimeksi ja sekin katoaa hyvin äkkiä. Tuoksussa punaviinirypäle ja hapankirsikka imitoivat uskottavasti marjoista puolukkaa ja mustaherukkaa, hedelmistä luumua. Suutuntumassa edellämainitut vuorottelevat sopuisasti. Jälkimaku jää pliisumpi, vaikka makeutta riittää loppuun asti. Takaetiketissä suositellaan nauttimaan vahvojen juustojen kanssa. Kaapissa sattui olemaan italialaista Grande Castelli kovajuustoa, joka ei kovinkaan vahvaa ole, mutta Huun ryhti ei aivan juustolle riittänyt vaan ehkä puhtia pitäisi olla enemmän kuin 8-tilavuusprosenttia, joka sinällään peittyy marjaisan makeuden alle hyvin. Old Ale toki, mutta viittaus viiniin saa ehkä aikaan liian optimistisia odotuksia.
🍺🍺🍺
Panimoyhtiö HIISI, Jyväskylä
Alk. 8,0 % til.
IBU 35
EBS 55
KV 18.6 °P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti